Fritex Designs - Internet rješenja

Blog

Popularni Web standardi u 2012.

Web standardi u 2012.

Bliži nam se kraj ljeta, pa i konačan pregled što je to popularno za Web u 2012. Koristili smo SVG 2, maskiranje CSS-a, vrijednost fotografije, responsive foografija na Web stranicama, dizajn i izrada, te još mnogo toga. W3C nedavno je izdao svoj prvi i javni public "Working Draft of SVG 2".

SVG 2 nam donosi mnoge nove mogućnosti te rješava već poznate zastarijele probleme u SVG 1.1 što se pak tiče maskiranja CSS-a, vrlo je lako shvatiti sintaksu -webkit-maska. U dokumentu navodi se da će se maskiranje koristiti za umetanje SVG maske u HTML dokumenat, ujedno i pojednostaviti samu sintaksu, kako ne bi smo morali uključivati u svoj kod tzv. "SVG markup".

Nove mogućnosti u vrijednostima kod fotografija leže upravo u cross-fade() sintaksi, koja zamijenjuje dosadašnje linear-gradien() i radial-gradient(), što je mnogo bolje, brže i jednostavnije za naučiti i primijeniti u svakodnevnom Web svijetu.

Responsive Web stranice koriste i određene tzv. "Responsive dimenzije" fotografija, općenito grafije na našim Web stranicama. Stara, ali i nova ekstenzija "srcset" u standardima HTML5 jeziku omogućiti će nam prilagodljivost naše fotografije ili preostale grafike naše Web stranice za mnoge uređaje poput mobilnih uređaja.

Kategorija: Web standardi

Tomislav Novak

O autoru:

Web entuzijast i IT-jevac. Uvijek spreman pomoći.

Komentiraj